Pathfinder Society esittäytyy

Minna "Loviatar" Hiltula

Pathfinder Societyn spesiaali Sky Key Solution Tracon Hitpointissa 2015.
Kuvaaja: Atte Kiljunen

Aivan kuin Tracon Hitpoint 2017 -roolipelitapahtumassa on aiemmissakin roolipelitapahtumissa, kuten Ropeconissa ja Traconissa, pyörinyt nimi "Pathfinder Society." Moni on varmastikin kulkenut näiden kahden metrin bannereiden ohi, mutta ei ole välttämättä jäänyt miettimään – mitä tämä touhu oikeasti on, ja miksi se näkyy miltei jokaisessa tapahtumassa?

Mikä Pathfinder Society on?

Pathfinder Society (lyhennettynä PFS) on maailmanlaajuinen Pathfinder RPG -kampanja, jota pelaavat kymmenettuhannet pelaajat ympäri maailman. Tämä tietenkin myös tarkoittaa, että peliporukka eikä pelinjohtaja ole joka kerralla sama. Suurin hyöty tietenkin on, että pelien aikatauluttaminen on huomattavasti helpompaa pelaajamäärän ollessa suurempi kuin tavallisessa kotikampanjassa.

Kampanja tosiaan käyttää Paizo Publishingin omaa Pathfinder-sääntöjärjestelmää, joka on mukaelma vanhaa Dungeons & Dragons 3.5 laitosta muutamin muutoksin. Kullakin pelaajalla voi olla rajaton määrä eri hahmoja, joista kukin kerää omaa elämäntarinaansa ja kokemustaan.

Kampanjassa pelaajahahmot kuuluvat – vähemmän yllättäen – Pathfinder Society -nimiseen (Tiennäyttäjien Järjestö) järjestöön. Järjestöä voisi kuvailla eräänlaiseksi seikkailijoiden killaksi, jonka agentit rymyävät ympäri tunnettua maata etsien uusia mystisiä ja muinaisia artefakteja, keräämässä salattua ja kiellettyä tietoa, ja välillä vain vetämässä hirviöitä ja pahiksia käkättimeen. Tiennäyttäjiä on miltei mistä tahansa ammattikunnasta. Jäsen voi olla vaikka parkettien partaveitsi, pragmaattinen diplomaatti, hullu tiedemies tai armoton tuhokone, joista kukin tukee omalla panoksellaan järjestön etua.


Mikä vetoaa?

Monelle roolipelaajalle on tuttua ainainen aikataulujen yhteensovittaminen. PFS:ssä ongelma on vähintäänkin lievempi, kun ei ole säännöllistä peliporukkaa. Jos jollekulle ei sovi, joku toinen voi ottaa hänen paikkansa.

Kampanja ei myöskään pakota millään tavalla pelaajaa sitoutumaan pidempään kampanjaan. Jos elämä kutsuu muihin askareisiin, voi kampanjan jättää siksi aikaa tauolle, kunnes aikaa taas liikenee.

Seikkailut ovat monipuolisia, koostuen niin Mission: Impossible –tyyppisistä hiipparoinneista kuin murhamysteereistäkin. Toki on myös suoraviivaisia seikkailuja, joissa aiemmin mainitut armottomat tuhokoneet pääsevät loistamaan. Seikkailut pyrkivät tarjoamaan kaikenlaisia haasteita moneen erilaiseen makuun.


Onko siinä juonta?

Kampanjassa on niin irrallisia ja yksittäisiä ”one-shot” tehtäviä kuin suurempaan, taustalla jatkuvaan juonikaareen liittyviä seikkailuja. Kuitenkin millä tahansa seikkailulla, yksittäiselläkin, voi olla myöhemmässä vaiheessa merkitystä juonikokonaisuuteen. Myös samoja taustahahmoja esiintyy useissa eri seikkailuissa. Myös pelaajahahmoilla on teoillaan mahdollisuus vaikuttaa koko juonikaareen.


Kuinka osallistua kampanjaan?

Mukaan liittyminen kannattaa aloittaa lataamalla Paizon sivuilta Pathfinder Society Roleplaying Guild Guide -niminen PDF ja tutustumalla päällisin puolin sen sisältämiin moniin sääntöihin. Sääntöjen laajuutta ei kannata säikähtää; kuitenkin pelaamalla ne säännöt lopulta oppii.

Tapahtumissa (kyllä, myös Tracon Hitpoint 2017:ssä) peleihin voi liittyä myös valmishahmoilla, joilla rytinään pääsee nopeammin mukaan. Samalla saa ensikosketuksen kampanjaan ja näkee, mistä on kysymys. Valmishahmoja on useaa eri tyyppistä, joista varmasti löytyy kullekin maulle sopiva.


Missä voi pelata?

Suomessa pelit ovat keskittyneet pääasiassa Ouluun, pääkaupunkiseudulle sekä Tampereelle. Luonnollisesti roolipelitapahtumissa on miltei järjestään mukana Pathfinder Society –pelaajia ja pelinjohtajia. Pelit järjestetään joko kodeissa, pelikaupoissa tai mihin ikinä nyt pelinjohtaja pääsyn saakaan – ja tietenkin Tracon Hitpoint 2017 –tapahtumassa.

Kommentit

Ei kommentteja.

Lähetä kommentti